Αισθάνεστε τα πόδια σας βαριά και πρησμένα; Ίσως πρέπει να αλλάξετε κάτι στην διατροφή σας, και αυτό το «κάτι», μάλλον είναι το αλάτι.

Για να αποφύγουμε την πέρα από το φυσιολογικό συσσώρευση υγρών στο σώμα μας καλό είναι να περιορίσουμε τη λήψη νατρίου και να αυξήσουμε το κάλιο στη διατροφή μας. 
Στο μαγείρεμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι με μπαχαρικά και μυρωδικά και στις σαλάτες με σκόρδο, κρεμμύδι, λεμόνι.Τροφές που κρύβουν μεγάλες ποσότητες αλατιού είναι τα παστά, το επεξεργασμένο κρέας, πολλά σνακ και οι κονσέρβες. Θα εκπλαγούμε με τις ποσότητες αλατιού στα συσκευασμένα τρόφιμα, όταν… μπούμε στον κόπο να διαβάσουμε τις ετικέτες.
Κατά μέσο όρο, καταναλώνουμε 3.400 mg νάτριο την ημέρα, ενώ η συνιστώμενη πρόσληψη για έναν ενήλικα - που δεν πάσχει από υπέρταση - είναι τα 2.400 mg, που ισοδυναμεί με 6 γρ. αλατιού.
Καλό επίσης είναι να αυξήσουμε το κάλιο στη διατροφή μας, αφού έχει την ιδιότητα να αυξάνει την απέκκριση του νατρίου από τον οργανισμό μας. Το κάλιο είναι ένα από τα σημαντικά μέταλλα του οργανισμού και μας προστατεύει από την υπέρταση, τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και τα καρδιακά νοσήματα. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι: οι γλυκοπατάτες, η σάλτσα ντομάτας, τα χόρτα του παντζαριού, τα φασόλια, το γιαούρτι, τα μύδια, και η μπανάνα. Επίσης τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς), οι πατάτες, τα μανιτάρια, τα φρούτα (σταφύλια, βατόμουρα, βερίκοκα, πορτοκάλια, μήλα, καρπούζι,πεπόνι, το αβοκάντο (ναι το αβοκάντο είναι φρούτο!) και οι ξηροί καρποί είναι οι κυριότερες πηγές καλίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάθετε γιατί οι σαγιονάρες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σας

Με τον όρο Διαβητικό Πόδι χαρακτηρίζονται όλες οι βλάβες των ποδιών, κάτω από τους αστραγάλους, σε όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.