Τι είναι οι μυρμηγκιές; Πρέπει να επισκεφτώ ποδίατρο αν εμφανιστεί μυρμηγκιά στο πέλμα μου;

Οι Μυρμηγκιές εμφανίζονται συνήθως στα χέρια και τα πόδια, αλλά ενδέχεται να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος. Πρόκειται για μολυσματική νόσο, που οφείλεται στον ιό HPV. 
Όταν εμφανίζονται στα πέλματα των ποδιών τότε ονομάζονται πελματιαίες μυρμηγκιές. Η επιφάνειά τους είναι ανώμαλη, εξογκωμένη, σπογγώδης, παχιά και αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να γίνουν επώδυνες, προκαλώντας ακόμα και σοβαρά προβλήματα στο περπάτημα. 
Αν παρατηρήσετε κάτι που μοιάζει με μυρμηγκιές πρέπει επειγόντως να επισκεφθείτε τον ποδίατρό σας.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται με άμεση επαφή. Μπορεί όμως να γίνει και εμμέσως, μετά από χρήση αντικειμένων, όπως πετσέτες, σαγιονάρες, ή και κοινόχρηστων χώρων, όπως δάπεδα σε πισίνες και αποδυτήρια. Συνήθως, είναι μεγαλύτερες από τις κοινές μυρμηγκιές και πιο επίπεδες, λόγω της πίεσης που ασκείται στο πέλμα του ποδιού κατά το περπάτημα. Συχνά, αναπτύσσονται κάτω από τα σημεία που πιέζονται περισσότερο, όπως οι πτέρνες ή το ακροστήριγμα του πέλματος. Εάν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσετε μικρά μαύρα στίγματα μέσα στη μυρμηγκιά των ποδιών. Δεν πρόκειται, όπως πιστεύουν πολλοί, για τις ρίζες τις μυρμηγκιάς. Τα μαύρα στίγματα προκαλούνται από την αιμορραγία των αγγείων εξαιτίας τις πίεσης που ασκείται στη μυρμηγκιά όταν στέκεται ή περπατάει κανείς.
Μυρμηγκιές 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάθετε γιατί οι σαγιονάρες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σας

Με τον όρο Διαβητικό Πόδι χαρακτηρίζονται όλες οι βλάβες των ποδιών, κάτω από τους αστραγάλους, σε όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.